Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Kleurkeur Gemeente Valkenburg Attender Groen WUR
29-09-2022

Ecologisch onderhoud voor herstel natuurwaarden Boshommellandschap Geuldal

Attender Groen heeft in opdracht van Gemeente Valkenburg een beheerplan opgesteld voor het creëren van een natuurlijke habitat voor de boshommel in het Geuldal. Door het gebied op een ecologische manier te onderhouden volgens onze Kleurkeurnorm neemt het soortenrijkdom van kruidachtigen en langer bloeiende bloemen toe. Het beheerplan is tot stand gekomen in samenwerking met Errol Kanters, ecoloog bij Brouwers Groen.

Ooit was de boshommel algemeen voorkomend in Nederland, maar het aantal waarnemingen werd steeds minder. In 2020 is het initiatief Boshommellandschap Geuldal gestart om het geschikte habitat voor de boshommel te herstellen. In het voorjaar van 2021 werd melding gemaakt van zijn aanwezigheid.

Volgens professor Kleijn, hoogleraar plantenecologie en natuurbeheer van Wageningen University & Research, één van de initiatiefnemers van het Boshommellandschap, laat de terugkeer van de boshommel zien dat natuur veerkrachtig is. Kleijn: “De meeste soorten komen al honderdduizenden jaren voor. Die kunnen wel tegen een stootje. Als je de juiste omstandigheden creëert, keren soorten die zich veel door het landschap bewegen vanzelf terug. Het hele landschap moet wel weer geschikt zijn voor deze terugkeer. Dat krijg je eigenlijk alleen voor elkaar door samen te werken, zoals we dat in het boshommellandschap Geuldal doen." 

Collega’s van Attender Groen hebben vandaag samen met alle betrokkenen een interactieve toelichting gehad op de locatie die we volgens de Kleurkeur-norm (aanvulling op Groenkeur) ecologisch gaan onderhouden, waardoor de boshommel zich weer thuis voelt en een vaste bewoner van het Geuldal wordt.

Meer nieuws

Attender Groen Wonen Limburg Vebego Groen (4)
#wonenlimburg #groenmaaktgezond

Groene voortuinen bij Wonen Limburg

2 min.
Kleurkeur
#kleurkeur #biodiversiteit, #groenmaaktgezond

Kleurkeur certificaat voor Attender Groen

1 min.
Vebego Groen Royal Haskoning DHV GIS Portaal (1)
#groenmaaktgezond #gisportaal

Vebego Groen realiseert aantoonbare impact met GIS-portaal van Royal HaskoningDHV

1 min.