Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Attender Groen Wonen Limburg Vebego Groen (4)
12-10-2022

Groene voortuinen bij Wonen Limburg

Project Attender Groen en Wonen Limburg: De Groene Voortuin’ 

Attender Groen en woningcorporatie Wonen Limburg starten een mooi project: ‘De Groene Voortuin’.  Wonen Limburg zet zich in voor betere buurten en speelt in op maatschappelijke opgaven. Wonen Limburg stimuleert vergroening als antwoord op dat veranderende klimaat waarin thema’s als tegengaan van “hittestress”, afkoppeling van hemelwater en stimuleren van biodiversiteit sleutelbegrippen zijn. Meer groen verkoelt, heeft een positief effect op de gezondheid, geeft ontspanning en stimuleert ontmoeting tussen bewoners.
De grootste woningcorporatie van Limburg is eveneens actief in het aangrenzend Zuidoost-Brabant.

Studenten van de HAS Hogeschool uit Venlo hebben een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Wonen Limburg: “Hoe kunnen we bewoners verleiden tot vergroening, te beginnen bij de eigen leefomgeving”. Hier zijn enkele interessante adviezen uit voortgekomen waarvan er nu één als pilot gestart wordt in de gemeente Peel en Maas.  

In deze regio krijgen nieuwe huurders van Wonen Limburg de keuze om een gedeelte van de voortuin te vergroenen door minimaal 51% van de tuin oppervlakte om te vormen van verstening (vaak grind of tegels) naar groen. Hierbij krijgen ze de keus uit diverse bodembedekkers en andere gemakkelijk te onderhouden groen. Dit is een cadeau van Wonen Limburg aan de nieuwe huurders en kost de huurder verder niks.  

Wonen Limburg zocht hierbij naar samenwerkingen met partners zoals Attender Groen en Boomkwekerij Rob Frijnts. Attender Groen komt de tuin aanleggen en de bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Wanneer er meer groene voortuinen komen zal goed voorbeeld volgen. En een groene voortuin stimuleert tevens om ook de achtertuin te vergroenen en meer groen binnen de woning te halen. We beginnen met kleine stapjes om zo een gedragsverandering op gang te brengen. “Maak het verschil, ga voor groen!” 

De planning is dat in november 2022 de tuinen in gemeenten Heerlen en Roermond aangepakt worden. Vervolgens zijn in januari 2023 de gemeenten Weert en Venray aan de beurt en in februari de gemeenten Sittard en Horst.

Door dit prachtige project kunnen in het voorjaar van 2023 alle nieuwe huurders van Wonen Limburg genieten van hun nieuwe, groene voortuin!

Attender Groen Wonen Limburg Vebego Groen (9)
Attender Groen Wonen Limburg Vebego Groen (5)
Attender Groen Wonen Limburg Vebego Groen (6)

Meer nieuws

Kleurkeur Gemeente Valkenburg Attender Groen WUR
#kleurkeur #groenmaaktgezond #boshommel

Ecologisch onderhoud voor herstel natuurwaarden Boshommellandschap Geuldal

1 min.
Kleurkeur
#kleurkeur #biodiversiteit, #groenmaaktgezond

Kleurkeur certificaat voor Attender Groen

1 min.
Vebego Groen Royal Haskoning DHV GIS Portaal (1)
#groenmaaktgezond #gisportaal

Vebego Groen realiseert aantoonbare impact met GIS-portaal van Royal HaskoningDHV

1 min.